OLIMPIJSKI GRAD SARAJEVO
Grad Sarajevo je prošao kroz vlastitu kulturnu, sportsku, ekonomsku i turističku renesansu, zahvaljujući pripremama za održanje ZOI u Sarajevu. Pripreme su trajale godinama i kao rezultat toga u gradu je izgrađeno većina današnjih saobraćajnica, hotelskih kompleksa kako na planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, tako i u gradu, potpuno novi telekomunikcijski, električni i toplotni sistemi, sportski centri Skenderija i Zetra, kao i dvosjede i trosjede žičare i ski liftovi.

Zahvaljujući ZOI 1984 godine, cijeli svijet je čuo za Sarajevo te je ovaj grad postao centar svjetskih i medijskih interesovanja. Zimske Olimpijske Igre su bez sumnje najbolja stvar koja se desila kako našem gradu tako i državi.

Na ceremoniji zatvaranja ZOI tadašnji predsjednik Međunarodnog Organizacijskog Komiteta Juan Antonio Samaranch je rekao kako je Sarajevo najbolji organzator ZOI u historiji Igara.

Olimpijski duh iz '84 još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. Veoma smo ponosni na činjenicu da Sarajevo i danas služi kao primjer jednog od najboljih organizatora Zimskih Olimpijskih Igara cijelom svijetu.
Sarajevo je administrativno i kulturno središte Bosne i Hercegovine. Ugniježđeno između planina Romanije, Bjelašnice i Trebevića i presječeno rijekom Miljackom, Sarajevo se proteže duž područja poznatijeg kao Sarajevsko polje.

Postoje bezbrojna arheološka otkrića koja svjedoče o tome da je ovo područje bilo naseljeno još u vrijeme neolita, dokazi o značajnom prisustvu Ilira na ovoj teritoriji, a srednjovjekovni grad Hodidjed, također, bio je smješten u blizini današnjeg Sarajeva. Ipak, samo ime grada (nastalo od turskih riječi Saraj – dvor i Ovasi – polje) otkriva kako su Sarajevo, zapravo, osnovale Osmanlije. Smatra se da je Sarajevo, sredinom 15. stoljeća, osnovao turski namjesnik Isa-beg Isaković, kao središte Osmanske vlasti.

Svi koji prošetaju Sarajevom uočit će tri arhitektonska segmenta, od kojih svaki oslikava historijski period u kojem je nastao. Temelji gradu udareni su tokom prvih 150 godina turske vladavine. Mnogi arhitektonski dragulji Sarajeva izgrađeni su tokom tog perioda, poput Gazi Husrevbegove i Careve džamije, te Baščaršije – nekada grandioznog bazara. Početkom 17. stoljeća Sarajevo je izraslo u živopisnu zajednicu zanatlija, važno trgovačko središte i jedan od najznačajnijih gradova u evropskom dijelu Osmanskog carstva.