OLIMPIJSKI KOMPLEKS ZETRA

je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa Sjevera stadionom Koševo, Istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a Zapada Ulicom Ali- Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je tvrtka ZOI'84 –OCS Sarajevo (Upisano u zemljišnoknjižnom uredu Suda u Sarajevu), koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara.

Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks. Projektiranje je povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.
 

 

U okviru kompleksa su slijedeci objekti:

1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

Izgradnja objekata je počela u VI. Mjesecu 1981. godine (kamen temeljac položen 26. VI. 1981.), a svečano otvaranje je bilo 14. XII. 1982. godine, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta g-din Juan Antonio Samaranch otvorio Olimpijsku dvoranu Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju. Stadion za brzo klizanje je otvoren u III. mjesecu 1983. godine (prvo zaleđivanje leda je bilo u XI. Mjesecu 1982. godine) Zbog potreba većih prostora za MOK i operativnu jedinicu izvršeno je dograđivanje aneksa s prostorima kuglane VIII– XII. mjesec 1983. godine.