Šta je CMS?

Šta predstavlja CMS?

Content Management System (CMS) je Internet aplikacija koja služi za lako manipulisanje sadržajem sajta. Znam da ovo nije najrazumljivije, ali pokušaću da vam detaljnije objasnim ideje na kojima se zasniva funkcionisanje CMS-ova.

Šta čini jedan CMS?

CMS se nužno sastoji od tri osnovne celine:

1. Baza podataka;
2. Interfejs prema bazi podataka;
3. Dizajn sajta baziran na CSS-u;
Osnovna ideja svakog CMS-a je da se podaci koji se prikazuju na sajtu čuvaju u bazi podataka (1), dok se izgled (tj. način prikazivanja) tih podataka definiše u interfejsu (2) i to najčešće putem predefinisanih tema (3).

Za one koji se ozbiljno bave web-dizajnom, neprikosnoven je zahtev da se svi veći sajtovi formiraju tako da sadržaj stranica stoji u bazi, a dizajn se radi kao zasebna celina. Tako imamo dva nezavisna dela (bazu i interfejs prema njoj), čijim spajanjem nastaje kvalitetan Internet sajt kao rezultat. Prednosti ovoga su što se dizajn lako može promeniti bez potrebe da operišemo sa bazom podataka, dok se i podaci lako mogu dalje distribuirati putem različitih servisa i funkcija (RSS, e-mail, PDF…). Upravo tako rade CMS-ovi.

Šta je potrebno za pokretanje CMS-a?

Najpopularniji CMS-ovi su bazirani na različitim sistemima za upravljanje bazama podataka i realizovani su pomoću različitih serverskih jezika. Kao SUBP najčešće se koristi MySQL, dok je najzastupljeniji serverski jezik PHP. Na ovoj kombinaciji rade WordPress, Joomla!, Drupal i mnogi drugi.

U svakom slučaju, CMS zahteva više resursa i kvalitetniji server od klasičnog, statičkog HTML sajta. Ipak, svi ozbiljni hosting provajderi nude mogućnost optimizovanog hostinga za popularne CMS-ove i jednostavnu instalaciju.

Da li se isplati koristiti CMS?

Ukoliko je vaša ideja da redovno ažurirate sajt kako bi zadržali postojeće i privukli nove posetioce, svakako da je veoma poželjno koristiti WordPress ili neki drugi CMS.

Koji CMS da koristim?

Postoji mnogo kvalitetnih CMS-ova, kao što su Joomla! i WordPress, koji su besplatni i manje-više jednostavni za prilagođavanje. Pojedine fensi komponente za njih se plaćaju (dodaci, premium teme), ali su takvi sajtovi prihvatljivo funkcionalni u besplatnim varijantama. Recimo, TYPO3 ima dosta naprednije (enterprise) mogućnosti, koje se u ostalim CMS-ovima delimično mogu postići dodavanjem pluginova. U svakom slučaju, CMS se uvek bira u zavisnosti od potreba korisnika.