Šta je Responsive Web Design?

Jesu li Vaše stranice optimizirane za mobilne uređaje? Vrijeme koje ljudi provode na mobilnim uređajima rapidno raste. Do kraja 2013 preko milijardu korisnika će Internetu pristupati pomoću mobilnih uređaja. Unatoč tome, mnoge internetske stranice još uvijek nisu optimizirane za mobilne uređaje. Ovaj tekst daje uvid u statistiku o konzumaciji internetskog sadržaja putem mobilnih uređaja te neke projekcije o istoj.

U 2011. godini 10% od ukupnog Internet prometa ostvareno je preko mobilnih uređaja. Prema projekciji Microsoft Taga, do 2014. broj korisnika Interneta na mobilnim uređajima će prestići broj korisnika na desktop računalima.

Responsive dizajn je način razvoja internetskih stranica gdje se stranice prilagođavaju veličini ekrana. Konkretnije, elementi na stranici se raspoređuju na najbolji mogući način za određenu veličinu ekrana. Tako se neki elementi mogu optimizirati, a manje važni elementi čak i izbaciti, sve u svrhu bržeg učitavanja stranice i boljeg korisničkog doživljaja. Provjerite kako se Vaša stranica prikazuje na različitim uređajima.

Prednosti stranice optimizirane za mobilne uređaje

Neizbježnost. Navedene brojke idu u korist ovom argumentu, Vaša stranica će se morati prilagoditi prije ili kasnije. Prilagodljivost različitim veličinama ekrana (ukoliko se odlučite za responsive dizajn). Tržište je preplavljeno mobilnim uređajima sa različitim rezolucijama. Na ovaj način pokrivate sve mogućnosti. Bolji korisnički doživljaj. Korisnici su zahtjevni i, ukoliko će morati puno zumirati kako bi došli do informacija, izgubit će strpljenje te najvjerojatnije završiti na konkurentskim stranicama. Prednost pred konkurencijom. Većina stranica još uvijek nije prilagođena mobilnim uređajima.Nemojte izgubiti posjetitelje (potencijalne klijente). Google je nedavno objavio kako svaka peta pretraga je napravljena preko mobilnog uređaja. Također su potvrdili da u rezultatima pretrage putem mobilnih uređaja prednost daju stranicama koje su optimizirane za mobilne uređaje.

Pri optimizaciji stranica za mobilne uređaje, Google preporučuje ova tri načina:

Mobilnim uređajima i desktop računalima se servira isti sadržaj na istim web adresama, a za različit prikaz se koristi samo oblikovanje putem CSS-a, tzv. responsive web design. To je i Googleov preporučeni način. Mobilnim uređajima i desktop računalima se (dinamički) servira različit sadržaj (različit HTML i CSS kod) na istim web adresama. Mobilnim uređajima i desktop računalima se servira sadržaj na različitim web adresama (npr.stranica.com i m.stranica.com) Dakle, i tražilice preferiraju responsive dizajn.

Po svemu sudeći , 2013. je godina mobilnih uređaja. Ukoliko u 2013. želite biti korak ispred konkurencije, ovo je jedan od tih koraka koji morate zakoračiti.