KARIJERA  
(FK Željezničar, FK Teplice, Vfl Wolfsburg, Manchester City FC, BIH)


Edin Džeko rođen je 17. marta, 1986. u Sarajevu. Karijeru je počeo u omladinskom pogonu Željezničara, gdje je slovio za jednog od najtalentovanijih dječaka plavog tima. Oduvijek ga je krasila upornost i želja za radom, pa je, za razliku od mnogih, koji nisu iskoristili svoj potencijal, uspio svoj kvalitet i želju za radom pretočiti u, već sada, impresivnu karijeru.

Na Grbavici je igrao od 2003, kada je potpisao profesionalni ugovor sa plavim timom, pa sve do 2005, kada sa 18 godina odlazi u Češku. Najprije je posuđen nižerazrednom Ustiju, kako bi se adaptirao na novu sredinu, a kako je to učinio veoma brzo, uslijedilo je prebacivanje u Teplice, gdje je u jednoj sezoni odigrao 43 utakmice i postigao 17 golova. Proglašen je za najboljeg stranca u češkoj ligi, a ubrzo je uslijedio i poziv trenera Wolfsburga Felixa Magatha, koji ga 2007. godine, u transferu vrijednom 4 miliona eura dovodi u Bundesligu.


Edinova prva sezona u Njemačkoj pokazala je kako se od njega mogu u budućnosti očekivati velike stvari. Postigao je osam pogodaka, a njemački listovi su ga proglasili nadolazećom zvijezdom, te najboljim napadačem Bundeslige, s obzirom na to da je, kada bi ušao u igru, često donosio preokret.

Već u narednoj sezoni Magath je Džeki priključio Zvjezdana Misimovića i to je bila dobitna kombinacija. Edin je odigrao sjajnu sezonu, postigavši 26 pogodaka, što mu je donijelo titulu drugog strijelca lige. Ipak, ono što je bitnije pomenuti jeste da je njegova saradnja sa Grafiteom, koji je ponio epitet najboljeg strijelca sa 28 pogodaka, Wolfsburgu donijela naslov prvaka, prvi u istoriji. Najkonkretniji kupac bio je Manchester City, s kojim je potpisao četverogodišnji ugovor u januaru 2011, za rekordnu odštetu za njemačku Bundesligu, koja je iznosila 27,5 miliona funti.


Prvijenac u Engleskoj Premier ligi postigao je 25. aprila, 2011. godine na gostujućoj utakmici protiv ekipe Blackburna, kada je postigao jedini i pobjedonosni gol za Manchester City. Na početku sezone 2011/2012. postiže četiri gola protiv ekipe Tottenhama u pobjedi svoje ekipe od 1:5, te tako postaje jedini igrač u historiji Manchester Citya koji je dao četiri gola na jednoj premijerligaškoj utakmici.


 

 

 

 

 
1