Razvoj zanatstva u Sarajevu počinje odmah po dolasku­ Osmanlija u naše krajeve. Upravo su Osmanlije, koji su već imali razvijenu gradsku civilizaciju i izgrađene esnafske organizacije, udarili temelje razvoju zanatstva i čaršije. Mnogi zanati su se u našem gradu razvili do savršenstva i duboko ostali ukorijenjeni, te ih s pravom smatramo našom tradicijom. Prvi zanati se pominju u najstarijem poznatom katastarskom defteru iz 1489. godine.  Krajem 19. st. pominje se oko 70 raznih zanata i oko 400 različitih proizvoda. Najbrojniji su bili proizvodi sarača, kazandžija, kazaza i kovača.Pojedini zanati su u svom radu dostizali prave umjetničke vrijednosti i bili su poznati i cijenjeni širom Osmanskog carstva.

 
 
   
 

Abadžije

Abadžije su se bavile izradom seoske odjeće od domaćeg platna. Danas se izrađuju dijelovi odjeće kao suveniri.

 

Arakijadžije

Arakijadžije ili kapari postoje u Sarajevu od 16. st. Bave se izradom svih vrsta kapa, ali i tradicionalnih fesova.

   
 
   

Izrada predmeta od drveta

Nekada su se predmeti koje proizvode ove zanatlije svakodnevno koristili. Danas se većina ovih proizvoda prodaju kao suveniri.

 

Filigransko kujundžijski zanat

Kujundžije su majstori koji su izrađivali nakit od zlata i srebra. Sama riječ filigran je latinskog porjekla i znači „nešto precizno“.

   
 
   

Izrada suvenira

Ove zanatlije se bave izradom skulptura, nakita, ukrasa-suvenira nadahnutih bosanskim folklorom, gdje nalaze spoj savremenog i tradicionalnog bosanskog likovnog izraza.

 

Kazandžije 

Kazandžijski zanat je dio esnafa kojem pripadajui kalajdžije. Jedni izrađuju predmete od bakra, a drugi ih prevlače klajem. Glavne sirovine za rad su bakar, kalaj, olovo, nišador.

   
 
   

Kaligrafi

Kaligrafija se smatra jednom vrstom umjetnosti. Poruke ispisane arapskim slovima, ovi natpisi su izrađeni na papiru, drvetu, koži, metalu.

 

Kovači

Kovački zanat se pojavljuje dosta rano i jedan je od zanata koji izumire. Izrađuju razne predmete od gvožđa i željeza, od dijelova za gradnju kuća do raznih vrsta alata za druge zanate i obradu zemlje.

   
   

Limari

Limari ili tenećedžije se pojavljuju krajem XIX stoljeća. Proizvode razne predmete od lima: posuđe, fenjere, oluke, peći i sl.

 

Uramljivanje slika

Ove zanatlije se bave uramljivanjem slika, goblena i ogledala. Postoji veliki izbor ramova ručnih i mašinskih.

   
 
   

Obučari

Obućari vode porjeklo od kundurdžija i bave se izradom kožne obuće. Danas se bave izradom moderne kožne obuće po narudžbi, ali i svim vrstama popravki na obući.

 

Sahadžije

Sahadžijski zanat je jedan od rijetkih starih zanata koji će nam biti uvijek potreban. U narodu se kaže:"Dok je ljudi mjeriće se i vrijeme." Zbog razvoja danas monoge satove je nemoguće popraviti.